Jenter fra Bergen

Nærmest under overoppsyn av Torborg Nedreaas selv, innledet Irene Iversen, Gunnar Staalesen og Anemari Neple, med ordstyrer Per Buvik, de neste seminardagene dedikert til Nedreaas på Litteraturhuset i Bergen, torsdag kveld.

27.09._Panel-1

Irene Iversen skriver på biografien til Nedreaas og kunne gi et aktivt nikkende publikum litt bakgrunnsinfo om dama vi alle var kommet for å høre om. Du visste kanskje fra før at Nedreaas skreiv noveller i ukeblad og hadde kåserier på radio, men visste du at ett av kåseriene hennes ble nektet sendt i kringkastingen etter en underskriftskampanje?

Nedreaas hadde også en føljetong i Allers hvor hun blant annet skreiv om kontordamer med «umulige sjefer» (publikum nikket og lo gjenkjennende til dette – undertegnede inkludert). I en tid hvor damer ikke nødvendigvis stakk nesa fram og mente ting til stadighet, kan du tenke deg at Nedreaas fikk høre sin andel kritiske stemmer. Hun selv lot seg tilsynelatende ikke affisere i særlig grad av kritikken, noe sitatet «Jeg vil ikke dikteres. Jeg mener like så naturlig som jeg puster,» kanskje bekrefter.

Sammenligningene med Amalie Skram sto, kanskje ikke overraskende, i kø. Både Skram og Nedreaas brukte bergensk dialekt i deler av bøkene sine og skreiv om utsatte barn med fraværende og mer eller mindre, mishandlende foreldre. Neple dro fram hvor lokalt begge skreiv slik at man ofte kan se for seg hvor personene er i Bergen, til tider ned til gatenivå, mens man leser Skram og Nedreaas’ bøker.

Man kommer ikke utenom at regnet nærmest er en del av bergensernes personlighet. Når Neple snakket om hvordan Herdis i Nedraas’ Trylleglasset ble kastet ut i bergensværet av sine foreldre og ikke hadde andre å leke med enn regnet, smilte flere i publikum som om de kjente igjen dette vennskapet med regnet som man kanskje, selv uten Herdis’ mindre gode barndom, er nødt til å inngå som bergenser.

Panelet foregreip også et spørsmål som skal tas videre opp i samtalen i Auditoriet på Litteraturhuset i kveld: Hvem er dagens Nedreaas? Både Cecilie Løveid og Vibeke Løkkeberg ble foreslått av panelet. Noe fasitsvar finner vi kanskje ikke, men om ikke annet, kommer nok flere alternativer i løpet av dagens seminar og kveldens samtale på Litteraturhuset.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s