Tynn som en stake, med guttemuskler

Nå på torsdag begynner Torborg Nedreaas-seminaret på Litteraturhuset i Bergen. Jeg har blitt hyret inn for å gjesteblogge under arrangementene og jeg håper du vil være med meg på ferden når jeg lærer mer om det jeg allerede er overbevist om at er et av Norges kuleste kvinnfolk.

Litt av årsaken til denne overbevisningen er Nedreaas sin livshistorie: Under andre verdenskrig livnærte Torborg Nedreaas (1906-1987) seg ved å blant annet maske opp silkestrømper, dyrke opp jordstykket der hun bodde med bare hendene, og sette tobakk, poteter og garn. Da krigen var over hadde hun gikt, og tjukk hud under føttene av å ha gått barbeint (en halv mil i strekk, blant annet) når hun ikke lenger hadde sko. Hun var, som hun selv sa i Forfatterportrettet til NRK,* «tynn som en stake, med guttemuskler.» I 1945 kom debuten og hun fikk endelig gjøre det hun hadde lyst til (og var veldig god til). Hun ga ut flere romaner og novellesamlinger, og ble en prisbelønt forfatter.

Jeg må ærlig innrømme at Nedreaas sjelden har kommet inn på radaren min, og jeg mistenker at det gjelder flere som er som meg: Egentlige Nedreaas-fans som bare ikke veit det ennå.

Jeg leser for tida Av måneskinn gror det ingenting for andre gang i livet (til tross for et tidlig skjellsettende møte med Nedreaas som jeg skal skrive mer om seinere), og har tatt fram igjen Trylleglasset og andre noveller.

Hvis du vil bli litt bedre kjent med Nedreaas, lenker Torborg Nedreaas-selskapet både til lett-fordøyelige podcaster og TV-klipp om Nedreaas, og Nedreaas sin bibliografi på Nasjonalbiblioteket (gratis bøker på nett).

I løpet av seminaret ser jeg fram til å få svar på:
Hvordan skriver «jenter fra Bergen» og hva skriver de om? 
Hvilke spor har Nedreaas satt i kulturen generelt, og i litteraturen spesielt?
Finnes det en Nedreaas av i dag? 

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet hvis du lurer på noe om Nedreaas. Forhåpentlig finner vi svaret i løpet av helga!

TN
Skjermdump fra NRK nett-TV.

*Hvis du kikker på Forfatterportrettet, får du blant annet se Nedreaas simultanskrive i blokk og på skrivemaskin, mens hun legger kabal (solbrilleemoji).

Dette innlegget er også publisert i seminarbloggen på Torborg Nedreaas-selskapet sine nettsider.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s