Diagnose: Fiction FOMO

Eller So many good books, so little time.

For noen dager siden oppdaterte Kim Kardashian Snapchat-storyen sin med at ho hadde FOMO da vennene skulle ut og ho dessverre måtte bli hjemme fordi ho nettopp hadde tatt en spray tan. Alle som keeper up veit at Kim ikke har oppdatert etter ranet som skjedde for en ukes tid tilbake, men ho er tydeligvis fortsatt i tankene mine. Da jeg traff på uttrykket «fiction FOMO» via en blogg, kjente jeg meg for første gang igjen i en følelse Kim Kardashian har hatt (er overbevist om at Kim og jeg deler få andre følelser; jeg har for eksempel aldri grått når jeg har mistet øredobber i basseng, og aner heller ikke hvor slitsomt det er å bære på en forlovelsesring til flere millioner dollar).

Når det kommer til skjønnlitteratur er min «fear of missing out» stor. Særlig nå når jeg tar et ganske intensivt kurs via Fagskolen for bokbransjen (som jeg skal skrive mer om seinere), føler jeg på at økonomioppgaver, jusundervisning og sosiale forpliktelser stjeler fra den lille tida jeg gir meg sjøl til å lese bøker, og FOMO-en blir til tider altoppslukende (for eksempel er nesten Tanum ved trikkestoppet i Bogstadveien snart nødt til å ta bort Året av Tomas Espedal fra vindusutstillinga, ellers må jeg slutte å ta trikken i frykt for å anskaffe nok en bok jeg bare mååå ha).

Bokmerkeraden min er full av anmeldelser av bøker som jeg må vente med å lese til jeg har lest den omtalte boka og bokbunken vokser som aldri før. Den onde FOMO-sirkelen gjør at jeg akkumulerer bøker som en person som trenger en intervention, og at TV3 kommer hjem til meg og lager reportasje slik at jeg kan få gratis opprydding i bok-kaoset. Jo større bunken blir, jo vanskeligere blir lesevalget.

Derfor ender jeg opp med trilemmaer som dette:

fomo

Hvordan skal man velge mellom en tidløs klassiker, en ny diktsamling som alle skryter opp i skyene, og debutboka til en talentfull og ikke minst supersympatisk barne- og ungdomsbokforfatter?

Advertisements

2 thoughts on “Diagnose: Fiction FOMO

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s