Solid songfugl

Songfuglen er en bok du nærmest får lyst til å lese om igjen rett etter du har lest den første gang fordi det ligger så mye skjult i teksten. Det er så mye som bare dras så vidt fram fra mørket. Slik sett var jeg heldig som fikk se den ganske så fabelaktige oppsetningen av Songfuglen på Det Norske Teatret rett etter jeg leste boka for første gang.

songfuglen-leikvoll-1000x565
(C) Det Norske Teatret

I romanen blir man dratt inn i et mørke som man ikke helt klarer å skjelne, og det kan til tider være for kaotisk dulgt til å kunne se noe konkret for seg, men en helt egen leikvollsk stemning er likevel overrumplende.

Leikvoll klarer helt usentimentalt å beskrive angsten og fortvilelsen rundt å være fanget i et kvinnedominert samfunn som ung, pubertal gutt, som i tillegg må skjule sitt eget kjønn med lange fletter, kjoler og for små sko. Dette klarte Frank Kjosås å overføre til scenen på en forbilledlig måte. Hans tolkning har tatt over for den Jakoba jeg så for meg da jeg leste boka, og det sier egentlig en hel del. Man kan se Songfuglen bare på grunn av han og måten han med ørsmå mimiske detaljer drar deg inn i sin sorg, forvirring og nysgjerrighet.

Du ligger ikke høyt oppe nevrotismeskalaen når du tør å ta på deg jobben med å dramatisere Leikvoll, som mange ikke nødvendigvis leser for historiens skyld, men for det utsøkte poetiske og fintfølende språket. Demian Vitanza og regissør Peer Perez Øian har våget og klart å overføre det leikvollske til scenen på en overraskende god måte.

Jeg var litt skuffet over sangnumrene. Jeg skjønner at de måtte være med, men slik de var virket de en smule malplasserte og platte i forhold til resten av stykkets dysterhet. Ikke for det, Kjosås og Gjertrud Jynges duetter var gåsehudfremkallende, og Jynge er en fantastisk Malinovskaja som nærmest gir karakteren en ny dimensjon. Både hun og Kjosås balanserer ofte på en hårfin grense mellom parodi, humor og melankoli, men kommer vellykket ut av det hver gang.

Du kan se stykket uansett om du kjenner Leikvoll eller ei, og jeg lover deg at du kommer til å både le, gråte og grøsse. Og vær klar over at det ikke slipper helt tak i deg selv etter skuespillerne har tatt siste bukk.

leikvoll

#kjosåsfan1

Advertisements

2 thoughts on “Solid songfugl

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s