Bokhøsttrøst

Jeg håper det ikke bare er jeg som får økt blodtrykk om høsten. I motsetning til mennesker som kjøper masse stearinlys, tenner dem hjemme i stua si, finner fram ullpledd og bok, og plasserer seg i lotus under disse i godstolen, opplever jeg bokhøsten som noe stressende. Ikke fordi jeg synes forlagene er masete. Jeg elsker forlagene og hvor flinke så mange av dem er til å skryte av, opphause og framsnakke sine forfattere. Det er jeg som stresser meg, ingen andre.

Når boklanseringene om høsten tar til, deles også ulike litteraturpriser ut. Leselista blir lengre og lengre etter hvert nye poet- eller forfatternavn som dukker opp i nyhetsbildet, på Facebook-veggen eller i samtaler. Jeg føler at jeg har ligget under en klassikerstein de siste åra (les=har skrevet masteroppgave), og nå må jeg få med meg alt og alle, og gjerne lese et helt forfatterskap om jeg ikke skulle være så heldig at min nye kjenning er en debutant. (Men selv debutanter har vel gitt ut en chapbook eller to, så skal man holde seg heeelt oppdatert er det fortsatt ikke bare å lese én bok.)

Løsningen min på mitt sjølpåførte nestenbehov for blodtrykksmedisin, er å låne så mange av bøkene på leselista mi, på biblioteket, stable dem opp på skrivebordet og lage et slags system på hvilken bok som skal leses først. Deriblant også bøker jeg har kjøpt eller fått tilsendt. Og så er det viktig å ha minst én bok som jeg ikke føler at jeg lese, men som kun leses av lyst, skyldbetynget glede eller såkalt «guilty pleasure». Kanskje paradoksalt nok er denne boka for tida To Kill a Mockingbird, som jeg leser takket være motivasjon fra en slags bokklubb i regi av Siri Vilberg.

Det viktigste i å ikke stresse med lesinga, er å ha venner som sier: «Er sikker på at ikke engang Marta Norheim gidder å lese halvparten av den stabelen din», og så kan man begynne å puste med magen igjen. Det Marta Norheim ikke gidder å gjøre, er som kjent ikke verdt å ta seg bryet med.

Advertisements

2 thoughts on “Bokhøsttrøst

  1. Kan skjønne den følelsen, det er mange av årets nyutgivelser som frister. Tror allikevel jeg begrenser meg til innkjøp av 2-3 av dem jeg føler jeg virkelig må få med meg og heller legger de andre titlene på julegavelista i desember. God bokhøst! 😉

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s