Å lese Harry Potter på nytt…

Hp

Som belønning for å ha fullført masteren har jeg lenge planlagt å lese alle Harry Potter-bøkene på nytt. Det sier kanskje nok om hvor stor glede jeg fikk ut av dem da jeg leste dem første gang. Frykten var sjølsagt stor for at jeg skulle bli skuffet over bøkene nå, 15 år etter første les. Det ble jeg ikke. Etter å ha plantet de bleike leggene mine i sola og lagt meg godt til rette med boka, ble jeg dratt inn i det samme underfundige verden som da jeg leste den som liten. Jeg var mer oppmerksom på de gode formuleringene og de små humoristiske glimtene til J.K. denne leserunden.

Men, jeg innså ganske snart at den første filmen følger den første boka nesten ordrett. Når man har sett filmene minst 15 ganger hver, kan det rett og slett bli litt kjedelig til tider. Derfor tenker jeg at «prosjekt lese alle HP-bøkene» kanskje blir utsatt til jeg en dag skal lese bøkene høyt for noen yngre mennesker, som muligens deler de samme genene som meg.

Når det er sagt, så er det mye med boka som ikke er tatt med i filmen og som jeg ikke husket i det hele tatt. Peeves, for eksempel – hvor ble det av han? Den noe irriterende poltergeisten ble klippet ut av den endelige versjonen av filmen, men har noen ganske morsomme scener i boka. Og som jeg skulle ønske at de hadde gjort Dumbledore litt mer lunefull og skrullete i filmen. Mitt inntrykk av bok-Dumbledore og film-Dumbledore maler to ganske ulike portretter.

Hp1

Den scenen jeg savner mest i filmen er helt klart den over. At Weasley-tvillingene kastet snøballer rett i fleisen på sjølveste V-mort uten å være klar over det sjøl, er for bra til å være utelatt, spør du meg.

Oppsummert så var det en god leseopplevelse, sjøl om jeg hadde lyst til å skumlese mange ganger fordi jeg nesten kunne replikkene utenatt.

Så, har du lest Harry Potter i det siste? Hva syntes du?

Advertisements

14 thoughts on “Å lese Harry Potter på nytt…

 1. Jeg blir aldri lei, jeg. I det siste har jeg lest dem på tysk og har nesten like mye glede av dem nå som første gang jeg leste (minus alle forventningene til bøkene som skulle komme og spekuleringer om hva som skulle skje videre), men gleder meg skikkelig til å kunne ha noen å lese dem med en gang i framtida! 🙂

  Likar

  1. Samme her! Du er heldig som kan lese dem på et annet språk. Håper jeg en dag kan lese dem på fransk, kanskje. Det er i alle fall langtidsplanen :p

   Likar

   1. Det er bare å prøve! 🙂 Jeg var definitivt ikke så flink da jeg begynte å lese dem, men gikk likevel forholdsvis greit! Det hjelper veldig mye når man har en kontekst å sette ting inn i.

    Likar

 2. Må vel seie det slik at det er fyrst dei siste åra at eg verkeleg har kost meg med bøkene. Har lese dei alle tre gongar, sett filmane ørten gongar og til bursdagen min fekk eg den illustrerte versjonen av bok nr.1. Gleder meg til å kose meg med den i sommar, for dette er bøker eg aldri blir lei 🙂

  Likar

 3. hei, for en fin blogg!
  har ikke lest harry potter og tenker på det minst en gang i måneden. jeg var tretten og leste masse fantasy, men ikke harry potter og det er så rart. skjerpings! men det betyr vel at jeg har masse bra i vente?

  Likar

  1. Takk, så hyggelig! Du, da må du rett og slett sette igang 😉 Det er en så fin verden å tilbringe litt imaginær tid i.

   Likar

 4. Samboer og jeg har høytlesning av Harry Potter nesten hver kveld. Nå er vi godt på vei inn i bok nummer to. Det er så nydelig herlig!
  Savner også en mer lunefull Dumbledore i filmene. Opplever han i første filmen som perfekt, mens han som overtok var litt for streng og alvorlig.
  Elsker Harry Potter. J.K Rowling har skapt et fantastisk univers som jeg forguder å ramle innom!

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s