Litteraturtoget: Dag 3 – Saabye Christensen

Vi møtte Lars Saabye Christensen og hans bokbader Geir Gulliksen på et fullsatt Hønefoss bibliotek. Saabye Christensen er som nevnt en av mine absolutte favorittforfattere, så jeg satt på kanten av stolen gjennom hele møtet, mens han serverte oss ordperler og sine litterære betraktninger, oppmuntret av Gulliksen.

Saabye Christensens forfatterkarriere begynte med en ung poet som sto på Karl Johan og solgte «Dikt og datt». Det var egne diktsamlinger til 2,50 stykket. Oslos undergrunnsmiljø på 70-tallet skapte bakgrunn for han og flere andre forfattere og poeter.

«Vi ga ut våre egne diktsamlinger uten å være opptatt av at noen skulle like oss.» – Saabye Christensen

Som svoren Beatles-fan var det naturlig for Saabye Christensen å hente inspirasjon derfra, og særlig én setning fra Eleanor Rigby har han fundert over i mange av sine romaner

«All the lonely people, where do they all come from?» – The Beatles

Saabye Christensens dikting er ofte basert på et sted og på den måten blir det stedet der hvor de ensomme kommer fra, og hvor de har blitt nettopp ensomme.

«Alle historier må finne sted, et sted. I noen gater i Oslo holder mine personer til.» – Saabye Christensen

Stedsbevisstheten mener han også kommer fra Beatles. Da han hørte Penny Lane, skjønte han at det gikk an å skrive om et lite sted, kanskje der hvor man bodde sjøl.

«Penny Lane gjorde meg til forfatter. Strawberry Fields gjorde meg til poet.» – Saabye Christensen

Saabye Christensen debuterte i 1976 og kom med sin første roman i 1977. Siden har han kommet med nytt og kritikerrost stoff med jevne mellomrom. På spørsmål om hvorfor han ble forfatter svarte han:

«Jeg er født totalt upraktisk, så med skriving gjorde jeg minst mulig skade på verden. Men det er noe mer eller større i deg når man finner en glede i å leke med språk, men også en glede i å lese.»

Hans nyeste roman, Magnet, har utgangspunkt i en studentby i Oslo, med hovedpersonen Jokum Jokumsen. Navnet virker oppdiktet, men er faktisk navnet på en av Saabyes danske stamfedre. Da han så navnet på en stamtavle, visste han at han hadde en historie.

«Jeg må ha klart navnet på boka og personer før romanen skrives. Jeg må kunne rope på noen for at de skal komme.» – Saabye Christensen

Historien som er blitt annonsert som en kjærlighetshistorie, handler om Jokum og hans kjærlighetsobjekt Synne Sagen. Saabye Christensen forsøker også å utforske ting i denne romanen. Hvordan ting er knyttet til tid og går av moten. Jokum er besatt av ting og fotograferer ting fordi de ikke krangler med ham.

Jeg trur aldri Saabye Christensen kommer til å gå av moten. For han er det tre romaner som henger sammen i sitt forfatterskap: Beatles, Halvbroren og Magnet. Denne ene ble skrevet i forfatterens 20-år, den neste i 40-årene, og den siste i hans 60. år.

Hans dedikasjon til litteraturen er tydelig:

«Litteraturen kan studere individet langt mer enn historiebøkene kan. Den er individets kunst. Den prøver å fortelle noe om den tiden vi lever i. Den uroen jeg har for tiden vi lever i, trur jeg mange har. Vi lever i en brytningstid med mange konflikter. Jeg prøver å finne noen spor om hvordan vi har kommet oss hit.» – Saabye Christensen

Skrivingen er likevel ikke uten negative sider.

«Jeg har blitt en sær, asosial grubler. Å sitte aleine å skrive er som et drivhus for uvaner.» – Saabye Christensen

Men det blir jysla gode bøker, da!

2 thoughts on “Litteraturtoget: Dag 3 – Saabye Christensen

 1. Jeg har faktisk ikke lest noe av Saabye Christensen enda, men har Halvbroren stående i bokhylla, så det blir vel etter hvert. Spennende å lese oppsummeringene dine! 🙂

  Hva synes du forresten om den kritikken som har blitt rettet mot Kronprinsesse Mette-Marit? Fortjent? Ufortjent?

  Likar

  1. Så kjekt å høre!

   Jeg synes kritikken er ganske malplassert. Hadde denne kritikeren vært tilstede på bare én av samtalene forfatterne hadde med kronprinsessen, hadde han skjønt hvor engasjert ho er og hvor fint initiativ dette er. Han nevner hvordan Litteraturtoget blir fremstilt feil i pressen – at de kun fokuserer på Mette Marit. Kritikken hans bør derfor rettes mot den pressen som har feil fokus, i stedet for mot kronprinsessen, som har en oppriktig interesse i litteratur og ønsker å spre leseglede. Konkret svar: Helt ufortjent kritikk i min mening.

   Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s