Litteraturtoget: Dag 2 – Kim Friele

FrieleMøtet med Kim Friele ble følelsesladet. Det var stort å møte en person som har gjort så mye for felleskapet i Norge, noe også Kronprinsessen gråtkvalt uttrykte. Janne Heltberg, fra Det norske teatret, leste opp utdrag fra Kampene av Ola Henmo og den selvbiografiske Troll skal temmes, og gjorde at man ble litt kjent med krigeren og elskeren Kim Friele. Disse bøkene er herved satt høyt oppe på leselista mi.

Friele er en gjennomgående interessant person, og i tillegg er ho morsom og sta. Da Friele fikk vite at Ola Henmo aldri hadde syklet Rallarvegen, ble det kontraktfestet sykling på Henmo. Et kriterium for at han skulle få skrive biografen var at han og kona syklet Rallarvegen.

Frieles stahet kom godt med da ho kjempet for å avkriminalisere og avdiagnostisere homofili.

«Jeg har tatt meg til rette. Alle satt i skapet. Jeg kunne ikke vente på at de andre kunne kravle seg ut. Hvis man tror på en Gud, må man tro på at man er skapt og ta vare på det man er.» – Friele

Friele trakk fram at kjærligheten i hennes liv har vært alt for henne.

«Jeg måtte bli akseptert for den jeg er, og den jeg er, løper etter damer og ikke menn.» – Friele

Friele mener det fortsatt er en kamp å kjempe. Da Kronprinsessen spurte om hvem som er utafor i vår tid, svarte Friele:

«Vi har en tilbøyelighet til å si de funksjonshemmede, de blinde, og så videre. Og så er det «alle oss andre» på andre siden. Vi putter hverandre i bås.»

Friele mener vi har altfor lett for å tenke at det vi har av rettigheter i dag, har kommet rekende på ei fjøl.

«Det er så mange formødre som har jobbet for det. Vi må forstå at når vi sitter her og har det så godt i dag så er det fordi noen har gitt oss det, for at vi skal forvalte det.» – Friele

I dag snakker vi ofte om integrering, men hva skjedde med å inkludere, spurte Friele. Hennes oppfordring er at vi må bry oss mer om hverandre. Ho etterlyser at man må gjøre mer for andre enn å håpe og ønske at det går bra med dem. Man bør også hjelpe dem til å ha det bra.

«Alt er ikke oppnådd. Man må ikke tro at «bare jeg har det godt – skitt med alle andre». Det er ikke alle som er privilegerte.» – Friele

Kanskje vi alle burde ta Frieles oppfordring og hjelpe litt mer, og kanskje «tyte» litt mer når vi ser at noe er urettferdig for andre?

«Jeg kommer til å tyte til de smekker lokk over huet på meg.» – Friele

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s