Litteraturtoget: Dag 2 – Agnes Ravatn

Vel framme på Voss, leste først skuespiller Marie Blokhus nydelig opp et utdrag av Fugletribunalet, før det var duket for en samtale mellom Kronprinsessen og Agnes Ravatn. De snakket litt om den (blod-)ferske mensen-antologien som Ravatn har bidratt til. Der skriver Ravatn om hvordan ho skjulte for familien at ho hadde fått mensen i et helt år. Det ble til slutt avslørt i et familieråd fordi resten av familien mente det var lite økonomisk at ho satte på klesvasker med bare en eller to truser av gangen. Både Kronprinsessen og Ravatn er opptatt av Skam, og Ravatn kjenner seg igjen i den såre tilværelsen som tenåringsåra er.

«Jeg følte meg som en stein, med masse følelser på innsida som ikke vistes på utsida.» – Ravatn

Ravatn har alltid drømt om å bli forfatter.

«Skrivinga mi er eksistensiell på den måten at min verdi kommer gjennom det jeg klarer å uttrykke med skriving. Jeg veit ikke hva annet jeg skulle eller kunne gjort. Alle mennesker leiter etter hvordan de kan oppfylle sitt potensial og for meg er skrivinga en måte å gjøre det på.» – Ravatn

Ho sa ho var redd for å bli avslørt i sin bedrift som forfatter. Det trur jeg ho ikke trenger å være. Ravatn er et oppkomme av gullkorn, artige observasjoner og ironi. Og som ho sa sjøl om opplesinga vi fikk høre av Marie Blokhus:

«Når Marie leser tenker jeg; Hva er det ho leser? Dette er jo bra! Denne boka må jeg låne på biblioteket.»

Fugletribunalet var et forsøk på å skrive en intellektuell page turner, sa Ravatn. Ho ville skrive en fengslende bok, uten at det gikk på bekostning av kvaliteten. På mange måter kan Fugletribunalet kalles en krimroman, men man veit ikke at det er det før boka er ferdig lest. Ho skreiv sjøl uten å vite helt sikkert hvordan boka skulle ende.

«Personene i romanen blir så levende at de tar valgene for deg. Jeg trur det blir spennende for leseren fordi det var spennende for forfatteren.» – Ravatn

Ravatn trakk fram stykket som ennå går på Det norske teatret, og mente det var en flott performance og skrøyt av Marie Blokhus» tolkning av hovedrollen Allis (som ho vant Heddaprisen for i 2015). Kronprinsessen hadde også blitt veldig preget første gang ho så forestillinga. Mens folk holdt emosjonelle taler på en offisiell middag etterpå, fikk ho «den store hulken» foran alle.

«Jeg var flerret åpen av stykket.» – Kronprinsessen

Jeg føler meg allerede så heldig som får være med på denne turen, og etter de fine omtalene av teaterstykket Fugletribunalet, føler jeg meg desto mer heldig som skal se stykket på lørdag!

Og du, hvis du ikke har lest Fugletribunalet – gjør det nå’a 😉

One thought on “Litteraturtoget: Dag 2 – Agnes Ravatn

  1. Jag blev så nyfiken – men jag upptäckte att vi inte har Fugletribunalet översatt till svenska. Så synd! Hoppas att något förlag här vill översätta den. Tack för intressant inlägg! 🙂

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s