Litteraturtoget: Dag 1

Første dag med #Litteraturtoget startet med en samtale mellom Kronprinsessen og Jonas Hassen Khemiri. Khemiri har et uhyre interessant forfatterskap, som jeg brydd må melde at har gått meg hus forbi (jeg skylder på «mastersjuka»). Kronprinsessen stilte engasjert alle de spørsmålene vi ønska oss svar på, og Khemiri svarte etter beste evne, og etter hva han faktisk hadde lyst til å svare på. En forfatter skal kanskje ha noen hemmeligheter?

«Alle kjenner seg igjen i å være utenfor; å føle seg fremmed, liten og utenfor fellesskapet. Litteraturen kan åpne nye rom i oss.» – Kronprinsessen

Thomas Bipin Olsen og Kadir Talabani fra Det Norske Teatret, leste et utdrag av Tilnærma lik. Vi fikk et muntert og samtidig alvorstynget inntrykk av Khemiris skriving.

Spørsmål han ønsker å reise, er blant annet om økonomi. Hva er vi villige til å betale for trygghet? Hva skjer med oss når markedet styrer oss i så stor grad?

«I bøkene jeg leste før, drakk de vin hver dag og gikk på tyrefekting. Ingen var redde for å bli blakke.» -Khemiri

Khemiris bøker handler ofte om hva som definerer oss som mennesker. I Alt jeg ikke husker forsøker en forfatter å flette sammen livet til den døde Samuel, ved å intervjue menneskene som kjente ham. Man innser snart at alle har forskjellige historier fra de samme situasjonene, og at fortelleren selv forsøker å berette en annen historie rundt Samuels liv. Kronprinsessen påpekte hvordan hukommelse fremstår som en viktig størrelse i Khemiris roman. Kan man stole på minnene sine? Og i hvor stor grad styrer minnene oss?

Khemiri virker som en utrolig sympatisk forfatter, med en stor tiltro til litteraturen. Jeg skal kaste meg over hans bøker så snart jeg kan.

«Når jeg har vært forelsket, fått barn, skrevet. Ingenting annet finnes i de øyeblikkene.» -Khemiri

4 thoughts on “Litteraturtoget: Dag 1

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s