Jeg vil, Helle!

Helle Helles siste roman Hvis du vil, er en deilig leseopplevelse om hverdagslivet og dets små føringer.

Hvis du vilHelle Helle
Hvis du vil
Forlaget Oktober
Utgitt på norsk i 2015
Oversatt av Trude Marstein

To mennesker er fanget på samme sted, i skogen, de har gått seg vill hver for seg, men funnet sammen i sin forvillelse. De begynner å prate – hun er snakkesalig og han er lutter øre. Du har hørt det før, tenker du? Ikke på langt nær, for dette er Helle Helle, og hun tar deg med på en språklig oppdagelsesferd du kommer til å huske lenge etter permene er lukket.

De finner ly i en gapahuk i skogen, oppholdt av mørke, en vannblemme og to mobiltelefoner uten dekning. Dette danner rammefortellingen for en historie om hvordan hun endte opp i skogen, og de ørsmå hendelsene som utgjør henne og hennes liv. Jeget i historiens rammefortelling trekker tidlig oppmerksomhet til sitt eget språk, og kommenterer det som fremstår som utilstrekkeligheter og gjentakelser i formuleringene sine. Små, subtile, språklige oppmerksomheter avslører at bare 1/9 av isfjellet er på overflaten. Sammen med jegets små innspill og Helles tekstlige flyt og forundrende formuleringer, får ubetydelige hendelser framstå betydelige, og vi blir godt kjent med kvinnen teksten indirekte handler om.

Helle klarer å skape forståelse for de store tingene gjennom et skrevet liv, uten å stille noen store filosofiske spørsmål. Livet drar deg ikke nødvendigvis etter de store avgjørelsene, men gjennom de dagligdagse hendelsene, som yoghurtflekker i kjøleskapet, en feilanvendt grønnsakskost, trampende barneføtter og blikk som ikke blir møtt.

Hvis du liker å underholdes av adjektiver og utbroderende beskrivelser er ikke Helle din kopp te. Er du derimot ute etter en deilig leseopplevelse og noen timer dypt inne i den danske skogen, med intrikate avbrekk til hverdagslivet, kommer du til å elske Hvis du vil.

Først publisert på Atrium

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s